top of page

Άρθρο από την Google

Τι είναι το "Copyright";

Ποιοι τύποι έργων υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα;

Η ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων παρέχει στον κάτοχο το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του έργου, με ορισμένες εξαιρέσεις. Όταν ένα άτομο δημιουργεί ένα πρωτότυπο έργο, διορθωμένο σε ένα απτό μέσο, κατέχει αυτόματα πνευματικά δικαιώματα για το έργο.

Πολλοί τύποι έργων είναι κατάλληλοι για προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, για παράδειγμα:

  • Οπτικοακουστικά έργα, όπως τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και βίντεο στο διαδίκτυο

  • Ηχογραφήσεις και μουσικές συνθέσεις

  • Γραπτά έργα, όπως διαλέξεις, άρθρα, βιβλία και μουσικές συνθέσεις

  • Οπτικά έργα, όπως πίνακες ζωγραφικής, αφίσες και διαφημίσεις

  • Βιντεοπαιχνίδια και λογισμικό υπολογιστή

  • Δραματικά έργα, όπως έργα και μιούζικαλ

Το Γραφείο πνευματικών δικαιωμάτων διαθέτει πληροφορίες στο διαδίκτυο και μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν δικηγόρο εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα.

Είναι δυνατή η χρήση έργου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς παραβίαση;

Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η χρήση έργου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς να παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα του κατόχου. Για περισσότερα σχετικά με αυτό, ίσως θελήσετε να μάθετε για την ορθή χρήση . Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το περιεχόμενό σας μπορεί να καταργηθεί ως απάντηση σε αξίωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμη και αν έχετε ...

  • Δόθηκε πίστωση στον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων

  • Αποφύγετε τη δημιουργία εσόδων από το παραβατικό περιεχόμενο

  • Χρεώνεται για αντίγραφο του εν λόγω περιεχομένου

  • Παρατηρήθηκε παρόμοιο περιεχόμενο που εμφανίζεται αλλού στο Διαδίκτυο

  • Αγοράσατε το περιεχόμενο συμπεριλαμβανομένου έντυπου ή ψηφιακού αντιγράφου

  • Ηχογραφήσατε το περιεχόμενο μόνοι σας από τηλεόραση, κινηματογράφο ή ραδιόφωνο

  • Αντιγράψατε το περιεχόμενο μόνοι σας από ένα βιβλίο, μια αφίσα ταινίας ή μια φωτογραφία

  • Δηλώνει ότι «δεν προορίζεται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων»

Ορισμένοι δημιουργοί περιεχομένου επιλέγουν να κάνουν το έργο τους διαθέσιμο για επαναχρησιμοποίηση με ορισμένες απαιτήσεις. Για περισσότερα σχετικά με αυτό, ίσως θελήσετε να μάθετε για την άδεια Creative Commons .

Μπορεί η Google να καθορίσει την ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων;

Όχι. Η Google δεν μπορεί να μεσολαβήσει για διαφωνίες σχετικά με την κατοχή δικαιωμάτων. Όταν λάβουμε μια πλήρη και έγκυρη ειδοποίηση κατάργησης , καταργούμε το περιεχόμενο όπως απαιτεί ο νόμος. Όταν λάβουμε μια έγκυρη αντικοινοποίηση, την διαβιβάζουμε στο άτομο που ζήτησε την κατάργηση. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά εναπόκειται στα εμπλεκόμενα μέρη να επιλύσουν το ζήτημα στο δικαστήριο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων; Τι γίνεται με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας;

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι μόνο μία μορφή πνευματικής ιδιοκτησίας. Δεν είναι το ίδιο με το εμπορικό σήμα, το οποίο προστατεύει τα εμπορικά σήματα, τα ρητά, τα λογότυπα και άλλα αναγνωριστικά πηγής από τη χρήση από άλλους για συγκεκριμένους σκοπούς. Διαφέρει επίσης από τον νόμο περί ευρεσιτεχνιών, ο οποίος προστατεύει τις εφευρέσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πνευματικών δικαιωμάτων και απορρήτου;

Ακριβώς επειδή εμφανίζεται σε βίντεο, εικόνα ή ηχογράφηση δεν σημαίνει ότι έχετε τα πνευματικά δικαιώματα σε αυτό. Για παράδειγμα, εάν ο φίλος σας τραβήξει μια φωτογραφία σας, θα κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας που τραβάει. Εάν ο φίλος σας, ή κάποιος άλλος, ανέβασε ένα βίντεο, μια εικόνα ή μια εγγραφή σας χωρίς την άδειά σας και πιστεύετε ότι παραβιάζει το απόρρητο ή την ασφάλειά σας, ίσως θελήσετε να υποβάλετε καταγγελία περί απορρήτου .

Απαιτήσεις ειδοποίησης παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων

Ο ευκολότερος τρόπος υποβολής καταγγελίας είναι να χρησιμοποιήσετε το νομικό εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων .

Οι ειδοποιήσεις πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, δεν θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε ενέργειες σχετικά με το αίτημά σας:

1. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας

Θα πρέπει να παρέχετε πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να επικοινωνήσουμε μαζί σας σχετικά με το παράπονό σας, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φυσική διεύθυνση ή αριθμό τηλεφώνου.

2. Μια περιγραφή της εργασίας σας που πιστεύετε ότι έχει παραβιαστεί

Στην καταγγελία σας, φροντίστε να περιγράψετε καθαρά και πλήρως το περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα που θέλετε να προστατεύσετε. Εάν στην καταγγελία σας καλύπτονται πολλά έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, ο νόμος επιτρέπει μια αντιπροσωπευτική λίστα τέτοιων έργων.

3. Κάθε φερόμενη παράβαση URL

Η καταγγελία σας πρέπει να περιέχει τη συγκεκριμένη διεύθυνση URL του περιεχομένου που πιστεύετε ότι παραβιάζει τα δικαιώματά σας, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να το εντοπίσουμε. Οι γενικές πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του περιεχομένου δεν είναι επαρκείς. Συμπεριλάβετε τις διευθύνσεις URL του συγκεκριμένου περιεχομένου.

4. Πρέπει επίσης να συμφωνήσετε και να επιβεβαιώσετε και τις δύο ακόλουθες δηλώσεις:

  • "Έχω καλή πίστη ότι η χρήση του υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα που περιγράφεται παραπάνω ως φερόμενη ως παραβίαση δεν επιτρέπεται από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, τον πράκτορά του ή τον νόμο."

  • Και

  • "Οι πληροφορίες σε αυτήν την ειδοποίηση είναι ακριβείς και ορκίζομαι, υπό την ποινή της ψευδορκίας, ότι είμαι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων ή είμαι εξουσιοδοτημένος να ενεργώ εκ μέρους του κατόχου ενός αποκλειστικού δικαιώματος που φέρεται να παραβιάζεται."

5. Η υπογραφή σας

Οι πλήρεις καταγγελίες απαιτούν τη φυσική ή ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων ή ενός αντιπροσώπου εξουσιοδοτημένου να ενεργεί για λογαριασμό τους. Για να ικανοποιήσετε αυτήν την απαίτηση, μπορείτε να πληκτρολογήσετε το πλήρες νόμιμο όνομά σας για να λειτουργήσει ως υπογραφή σας στο κάτω μέρος της καταγγελίας σας.

Τι είναι η «ορθή χρήση»;

Σε πολλές χώρες, ορισμένες χρήσεις έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας περιορίζονται από το δόγμα της « ορθής χρήσης », σύμφωνα με την οποία ορισμένες χρήσεις υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για, αλλά δεν περιορίζονται σε, κριτική, σχόλια, αναφορές ειδήσεων, διδασκαλία, υποτροφία ή έρευνα θεωρείται δίκαιο. Οι δικαστές των ΗΠΑ καθορίζουν εάν η υπεράσπιση ορθής χρήσης είναι έγκυρη βάσει τεσσάρων παραγόντων, τους οποίους παραθέτουμε παρακάτω για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σε ορισμένες άλλες χώρες, υπάρχει μια παρόμοια έννοια που ονομάζεται "δίκαιη συμφωνία" που μπορεί να εφαρμοστεί διαφορετικά.

Θυμηθείτε, είναι δική σας ευθύνη να κατανοήσετε τον σχετικό νόμο και εάν προστατεύει τη χρήση που έχετε κατά νου. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα που δεν δημιουργήσατε, σας συνιστούμε να λάβετε πρώτα νομικές συμβουλές. Η Google δεν μπορεί να παράσχει νομικές συμβουλές ή να λάβει νομικές αποφάσεις.

Οι τέσσερις παράγοντες ορθής χρήσης:

1. Ο σκοπός και ο χαρακτήρας της χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εάν η χρήση αυτή είναι εμπορικής φύσης ή για μη κερδοσκοπικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς

Τα δικαστήρια συνήθως επικεντρώνονται στο αν η χρήση είναι «μετασχηματιστική». Δηλαδή, εάν προσθέτει νέα έκφραση ή νόημα στο πρωτότυπο, ή αν απλώς αντιγράφει από το πρωτότυπο.

2. Η φύση του έργου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα

Η χρήση υλικού από πρωτότυπα έργα είναι πιθανότερο να είναι δίκαιη από τη χρήση καθαρά φανταστικών έργων.

3. Το ποσό και η ουσία του τμήματος που χρησιμοποιείται σε σχέση με το έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στο σύνολό του

Ο δανεισμός μικρών κομματιών υλικού από ένα πρωτότυπο έργο είναι πιθανότερο να θεωρείται ορθή χρήση από το δανεισμό μεγάλων μερίδων. Ωστόσο, ακόμη και μια μικρή λήψη μπορεί να σταθμίζει την ορθή χρήση σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν αποτελεί την «καρδιά» του έργου.

4. Η επίδραση της χρήσης στη δυνητική αγορά ή αξία του έργου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα

Χρήσεις που βλάπτουν την ικανότητα του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων να επωφεληθεί από το πρωτότυπο έργο του, ως αντικαταστάτης της ζήτησης για αυτό το έργο, είναι λιγότερο πιθανό να είναι δίκαιες χρήσεις.

bottom of page